Hönö

PADI Open Water Diver

PADI Open Water Diver är grundkursen i PADI:s utbildningssystem därmed den kurs som möjliggör för dig att nå den nya världen under ytan. Under fyra dagar får du tillsammans med en erfaren instruktör lära dig grunderna inom dykning samt under säkra förhållanden upptäcka undervattensvärlden. Alla våra instruktörer är aktiva dykare som dyker i så väl våra vatten som i övriga världen, på så vis kan de hjälpa dig vidare inom dykningens underbara värld.

De tre första dagarna på kursen varvar vi teori och övningsdyk i skyddat vatten bara 75 meter från lektionssalen. Uppdyken sker någonstans i Vinga-arkipelagen dit vi åker med våra båtar. Du får alltså under kursen dyka på ”riktiga” dykmål som vi åker båt till. Allt får att du ska få så stor erfarenhet som möjligt av dykning vid västkusten redan inom din kurs. Du ska även visa dina teoretiska kunskaper vid ett prov som vi gör i mitten av kursen.

Efter att du klarat kursen får du ett certifikat på att du nu är en Open Water Diver inom organisationen PADI. Med detta certifikat kan du sedan dyka, gå fortsättningskurser samt hyra utrustning över hela världen.

Övrig information

Schema

Det vanligaste upplägget av kursen är att vi varvar teori och övningar i skyddat vatten de två första dagarna. Dag tre skriver vi provet samt gör de första så kallade uppdyken från land för att dag fyra ha en heldag med dykning från båt.

Förkrav

Open Water Diver

Minst 15 år fyllda samt kunna simma 200 meter.

Junior Open Water Diver

För att kunna börja denna kurs måste man vara fyllda 10 år. Dock anser vi att man bör vänta till dess att man fyllt 14 år för att påbörja denna utbildning då man oftast inte är mogen dykning förrän vid denna ålder. Dessutom ser vi gärna att en förälder/vårdnadshavare deltar på kursen.

Teori

Under de två första dagarna varvas diskussioner med olika genomgångar och filmvisningar. Du förväntas också utföra en del självstudier före och under kursens gång. Allt för att du ska få ut så mycket som möjligt av din utbildning till dykare.

Efter varje teoridel, det finns totalt fem stycken, får du göra ett kort övningsprov. Detta visar direkt om du missförstått något och vi kan då gå igenom detta igen så att det inte är några oklarheter. Du ska även lämna in en kunskapkontroll som finns i slutet av varje kapitel i boken. När alla fem teoridelarna är klara ska du skriva ett slutprov på 50 stycken frågor. För att bli godkänd på detta provet måste du ha minst 75% rätt.

Givetvis tar vi hänsyn till speciella behov såsom till exempel dokumenterade läs- och skrivsvårigheter.

Övningsdyk

Dina första andetag under ytan tar du i en skyddad vik 75 meter från centret. Här övar vi grunderna samt andra färdigheter som du kommer att ha nytta av under din framtida dykning.

Utedyk

Nu börjar det riktigt roliga, nu åker vi ut och dyker på några av våra populära dykmål. Här repeterar vi de övningar vi gjort i viken samt skaffar oss mer och mer erfarenhet av världen under ytan. Totalt kommer du att göra 4 stycken utedyk inklusive heldagsutfärden.

Vad ingår i kursavgiften

Internationellt dykcertifikat, kurslitteratur, tygmärke, diplom, loggbok, tabell, luftfyllningar, lån av all utrustning utom din personliga utrustning (fenor, mask, snorkel, boots och handskar).

Eftersom de flesta dykcenter i världen är PADI-center kommer ditt internationella certifikat underlätta för dig att kunna dyka var du vill i världen.

Utrustning

Den utrustning som du måste skaffa själv är din personliga utrustning, det vill säga mask, snorkel, fenor, handskar och boots.

All utrustning utöver det står vi för under kursens gång. Det är mycket viktigt att denna utrustning passar bra varför det oftast är en dum idé att låna eller hyra sådan utrustning, en läckande mask kan förstöra en hel dags dykning.

Litteratur

All litteratur som du behöver ingår i priset, PADI är kända för sin kvalitet på sitt utbildningsmaterial och innehåller många bra och pedagogiska exempel på dykningens möjligheter.

Du förväntas ha gjort alla övningsuppgifter och kunskapskontroller i förväg så se till att hämta ut ditt material i god tid.

Behöver du boken på ett annat språk än svenska så säg till oss redan när du bokar din kurs så att vi kan beställa hem den till så fort som möjligt. Med god framförhållning kan vi få fram boken på en rad europeiska språk och till och med arabiska.

Din hälsa och dykning

I samband med din bokning ska du fylla i en hälsodeklaration, utifrån hur du svarar på den kan en läkarundersökning bli aktuell innan du blir godkänd att påbörja din utbildning till dykare. Sådant som kan påverka dina möjligheter är till exempel astma eller diabetes, då vill vi att en dykläkare tittar på dig innan du börjar.

Behöver du en läkarkontroll så hjälper vi dig att komma i kontakt med en kunnig läkare.

Fortsatt dykning

Du går inte en dykutbildning för att få ett certifikat, du vill ju kunna dyka också. Eller hur? Därför finns vårt dyksällskap till för dig. Som medlem i dyksällskapet får du möjlighet att dyka varje vecka om du vill det samt rabatt på det mesta på Äventyr & Tång. För att du ska komma igång med din dykning så bjuder vi på ett års medlemskap i dyksällskapet.

Så vad väntar du på? Låt äventyret börja!

Pris

Kursen kostar 4500 kronor
Anmälningsavgift 1000 kronor