Hönö
gg_570_marina 

Marina av Hönö

_______________________________________________________________________

Zon: 2

Typ av dyk: Vrak

Djup: 18 - 28 meter

Rekommenderad utbildning: AOW (krav), djup, natt, EANx

Rekommenderad utrustning: Dubbelpaket, SMB, lampa

_______________________________________________________________________


Natten till 9 december 2006 klockan 01.20 gick fiskefartyget Marina av Hönö på grund vid Klåveskär vid Vinga. Marina hade tillsammans med ett annat fartyg sökt efter sill i farvattnen mellan Vinga och Tistlarna. Vid tillfället för grundstötningen gick Marina dock på autopilot vilket resulterade i att hon svängde för snävt vid Klåveskär och gick på grund.

Besättningen på Marina insåg snabbt att hon fått svåra skador och började omedelbart förbereda sig för att lämna skeppet. Man fick även snabbt kontakt med en lotsbåt som efter cirka 10 minuter var på plats och kunde undsätta dem. Alla i besättningen klarade sig utan skador och tog sig över till lotsbåten. Ungefär en timme efter det sjönk Marina av Hönö.

h2o_hono_marina_01 h2o_hono_marina_02 h2o_hono_marina_03
Fotografier (c) Christofer Rigdahl 2006

Numera står Marina kölrätt på botten längs Klåveskärs utsida. Man når vraket vid cirka 19 meter vid fören och kölen stannar på 29 meter. På grund av sin ringa ålder som vrak är hon väldigt lätt att dyka och få en överblick av. Man kan om man vill och har utbildningen och vanan penetrera bryggan samt de olika lastdäcken.

Den som inte vill penetrera kan också få ut mycket av dyket då allt från förlisningen finns kvar så som det var natten till 9 december.

Detta är dock inget okomplicerat dyk på grund av djupet samt väderkänsligheten. Därför anser vi på H2O Diving Hönö att man ska vara minst utbildad PADI AOW eller motsvarande för att dyka här. Vill man dessutom kunna se mer av vraket på ett säkert vis rekommenderar vi EANx samt Wreck-utbildning. Givetvis är inte säkerheten av ett dubbelpaket fel heller.

Klicka här för att se en film från våra dykningar här 21 december 2006. Har du lite långsammare uppkoppling kan det vara bättre att högerklicka på länken och välja "Spara som..." i menyn som kommer upp.