Borås

dykplatserstart

På den här sidan kommer det kontinuerligt att läggas upp de landbaserade dykplatser vi besöker mest under året. De olika båtdyken t.ex i Lysekils skärgård eller i Smögen kommer senare på en annan sida. Informationen är öppen för alla och meningen är att man ska kunna få en liten inblick i varje plats. Har du information och bilder på någon dykplats du vill dela med dig av? Skicka in informationen till oss så lägger vi upp den och vem som gett oss infon.

 

dykplatserkreviken 

På Tjörn finns det en riktigt bra dykplats som heter Kåreviken. Viken ligger i Rönnäng och bjuder på riktigt varierad dykning från alla olika nivåer. Djupet varierar från 2-30meter. Utgå från "bassängen" följ ledningen ut till första platån på ca.4m. Härifrån finns det två vägar att ta. Vänster: Väggdykning i platåer ner till ca.30m. Höger: platåer, stenrösen på ca. 12-15m och slutligen vägg ner till 30+.Marint liv: Beroende på säsong kan du här se Nakensnäckor, krabbtaska, Hummer, Trollhummer, Torsk, Berggylta ,Stensnultra, lövtång och mycket mer. Sikten brukar vara från 2-15meter. Restid från Borås är ca: 1timme och 20 min. Tänk på att ställa bilen på avsedd parkeringsplats vid badviken och att det är ca. 80meter att gå till "bassängen"

dykplatserslgg

I Lysekil finns en av Sveriges mest besökta dykplatser, Släggö" Anledningen till detta är att den ligger fantastiskt bra till och att det är lätt att komma i och ur före och efter dyket. Djupet här är från 2-27meter och djurlivet är förvånasvärt bra! Gå i från bryggan, simma till ön och gå ner på sandbotten på ca. 4-5meter, håll väggen på vänster axel och följ berget. Längs med väggen har du stenrösen, väggar och platåer. Djurliv: Nakensnäckor, massvis med småfisk, krabbtaskor, hummer, Trollhummer och torsk. Beroende på säsong kan du även se Kantnål, fjärsing och ål. Restid från Borås inkl. färja är ca. 2 timmar. Vid släggö finns det även en "räddningsstuga" med oxybox och förstahjäplen kit. Dykplatsen passar alla nivåer av dykare.

dykplatserstoralund

Vätterns kristallklara vatten bjuder alltid spännande dykning med riktigt bra sikt. Det är inte ovanligt att du som dykare kan ha upp till 25meters sikt under dina dyk. På Vätterns Östra sida finns det förutom en väldans massa vrak, fyra riktigt bra dykplatser varav Stora Lund är en av dem. Djupet här börjar på 1m till 100m. Utgå från bryggviken och håll till vänster så kommer du ganska snart ut till det intressanta. Djurlivet i Vättern är relativt skralt med kräftor, pungräkor, Aborre och en och annan Lake. Anledningen till att dyka här är det fantastiska undervattenslandskapet med branta väggar, stenrösen och stora klippformationer.Dykplatsen passar alla nivåer. Vill man utforska de lite brantare väggarna rekommenderar vi Padi Deepdiver eller motsvarande. Restid från Borås ca. 1.5 timma

dykplatserringhals

En bit norr om Varberg ligger Ringhals kärnkraftverk. Kraftverket använder enorma mängder havsvatten för att kyla ner reaktorerna och sedan spolas vattnet ut i havet igen med en rasande fart! Styrkan på strömmen kan ibland uppgå till mer än 6 knop och har du rätt utbildning så kan det här dyket ge dig mycket kul. De flesta som har dykt här brukar tycka att det ger en enorm adrenalinkick att flyga fram i strömmen. Djurliv:massvis med krabbor som klamrar sig fast i strömmen. Djup: 2-15meter. Här får du endast dyka om du har gått Driftdiver hos H2O Borås. En vanlig driftdiver räcker alltså INTE. Restid ca. 50min.

dykplatserstranedsjn 

I Bollebygd finns det en av dyksveriges bäst bevarade hemligheter :-) Östra nedsjön stoltserar med enormt bra sikt för att vara en insjö. (upp till 15m)Under våra dykningar i sjön har vi kartlagt en hel del sevärdheter som en segeleka från sextiotalet, vanliga ro-ekor, stora risvaser med massvis med aborre och om du har tur gädda! Sjön används ibland vid nattdyk av Anders Salesjö som är en av Sveriges främsta Undervattensfotografer! På nattdyk kan man nämligen se mycket fisk ligga och sova på botten. Djup från 1-70meter. Dykdjup 1-10meter. Slammig botten som mår bäst av att inte störas för mycket. Platsen passar alla nivåer. Restid ca. 25min.

dykplatserfossen 

Gullmarsfjorden är Sveriges enda tröskelfjord och har ett rikt marint liv. Här ser du saker som normalt lever på lite större djup som t.ex. Trollkrabba och Havskräftor. Gullmaren som den kallas i folkmun har fler än 7 riktigt bra platser, den här gången har vi valt Fossen. På Fossen kan du välja höger, vänster eller rätt fram :-) Om du går rätt fram så kommer du till en brant på ca. 8 meter som går ner till en vägg. Väggen slutar på ca.50meter. Fossen är även rikt på havsbortsmask, havsanemoner och fisk. Tips här är att hålla koll på sin avvägning. För att få ut så mycket som möjligt av dyket så förespråkar vi Advanced eller högre. Det kostar 50kr per bil för att komma igenom bommen på Fossens Camping.

webdykplatserhllebck

Hällebäck i Gullmarsfjorden är en utmärkt dykplats för dig som gillar en blanding av olika bottenbeskaffenheter. Här finns både mjuk och hårdbotten, stenrösen och väggar i en salig blandning. Till höger får du väggar och stenrösen ner till 40+ och till vänster mjukbotten och vägg. Går du lite djupare (30+) får du se mängder med sjöpennor, piprensare och havskräftor. På de grundare partierna får du se havsnejlikor, sjöpung, småfisk och sjöstjärnor med mera. Har du tur så kan se Trollkrabba och hummer. parkeringsmöjligheterna är lysande med bara 5meter till igångsplats och det finns fikaplats och toalett i anslutning.

webdykplatserormestad

Ormestad i Gullmarsfjorden bjuder på branta väggdyk med överhäng till mjuka sluttande bottnar. Går man ut till vänster stöter man på väggen direkt vid berget och då har man ett maxdjup på ca. 90meter så se till att ha god avvägningskontroll. På Höger sida sluttar mjukbotten långsamt nedåt blandat med stora stenblock och en del väggpartier. På väggen finns det gott Trollhummer, maskeringskrabba, Berggyltor, Stensnultror och blåmusslor. Ibland ser man Trollkrabbor på de utskjutande klipputsprången på 30-40meter. På höger sida ser man Lergökar, Piprensare, Sjöborrar, Sjöpennor och om du har tur Bläckfisk. För att få ut så mycket som möjligt av denna dyklpats rekommenderas Deep och Nitrox. Tänk på att du måste betala en bomavgift på 50:- per bil när du besöker Ormestad. Betalning sker i huset till vänster direkt efter första farthindret.

webdykplatserskr

Vill du se Havskräftor på ynka 25meter istället för 50+ är Skår i Gullmarsfjorden en utmärkt dykplats! Skår lämpar sig utmärkt för både nybörjare och avancerade dykare. Rakt ut från badviken på ca. 25meter finner du Havskräftorna i sina små hålor och till Höger mot färjelägret får du platådykning med gott om havsanemoner, kräftdjur, Musslor och Fisk! Ett tips är att mata fisken med musslorna för lite extra kul på säkerhetsstoppet. Tänk på att inte gå för nära färjetrafiken. Vid parkeringen ca. 20meter från strandkantenfinns det även en grillplats.

webdykplatserdjupasj 

Ca. 2 mil från Borås ligger det en band av klarvattensjöar där Djupasjö är en klar favorit. Sikten i sjön kan ibland överstiga hela 15m och det finns gott om Abborrar att beskåda bland de nedfallna träden. Man kan se lämningar från forna tider med några gamla spritkaggar i trä, ekor och massvis med långa näckrosor. Maxdjup i sjön är ca.20 meter men den bästa dykningen är mellan 1-9m som brukligt i insjöar. Det är ca. 80meters promenad uppför genom skogen för att komma till istigningsplatsen så slöfockar göre sig inget besvär :-)

webdykplatserlunneviken 

I strömstad nära Svinesundsbron ligger en mycket bra dykplats där man om man har tur både kan se Havskatt och Knaggrocka! Mer info kommer...

 

Fler dykplatser kommer inom kort...